15 dubna 2006

NOBUO UEMATSU

NOBUO UEMATSU

Od roku 1986 dvorní skladatel japonské společnosti SQUARE, pro kterou stvořil hudbu k sérii her Final Fantasy se kterou je neodmyslytelně spjat. Od roku 2004 je skladatelem na volné noze, přičemž v poslední době se věnuje také koncertování se svojí skupinou THE BLACK MAGES. Je jedním z mála skadatelů (ne-li jediným) věnujících se tvorbě výhradně pro hudební doprovod ke hrám, který se dočkal takového uznání, že jeho skladby jsou hrány symfonickými orchestry po celém světě. Japonec, veselý chlapík rodinného typu. Tolik fakta.

Je těžké psát o N.U. a nezmínit se o herní sérii Final Fantasy. V mém osobním žebříčku světů, ve kterých by se člověk rád "ztratil" se herní svět FF vyjímá hodně vysoko. To, co se filmu, nebo kratší knize nemůže za "pár" hodin povést, se může výborně povést v seriálu, nebo právě ve hře díky delší době, kterou mají tvůrci k dispozici. Příběhy a hlavně vykreslení postav a jejich vývoj je prostě vynikající. Mnoho tzv. "filmařů", nebo "spisovatů" by se mohlo z jakéhokoliv dílu FF učit jak se to má správně dělat ;)

Vzhledem k tomu, že samotné soundtracky k hrám asi budou přece jenom nejlépe poslouchatelné pro toho, kdo si dané příběhy opravdu "zažil", doporučuji k poslechu ve větší míře alba, na kterých jsou hlavní melodie jednotlivých dílů hrána pouze na piáno, tak asi nejlépe vynikne samotná krása a genialita jednotlivých melodií. Spolu se záznamem koncertu tokyjského filharmonického orchestru z roku 2002 (akce se konala pod názvem Dear Friends) a nyní nově se záznamem koncertu z Los Angeles z roku 2005 (More Friends), tvoří asi nejlepší výběr stěžejních skladeb.

Mezi další zpracování patří například album Final Fantasy VI - Grand Finale. Což je velice zajímavá variace na skladby z daného dílu v komornějším podání. Samozřejmě existuje i nespočet alb, které se nechali Uematsovou hudbou inspirovat, nebo jde přímo o "přehrávky" v různých hudebních stylech - pro mě nejzajímavější je v tomto směru asi album FF Song Book - velice příjemné a "folkovější" podání některých skladeb.

0 KOMENTÁŘE:

Okomentovat

<< Home