15 dubna 2006

ICO

ICO : Melody in the Mist

Příběh malého chlapce, který se narodil s rohy a podle legendy ho musí rada starších odvézt do starobylého zámku, kde ho nechají napospas uvězněného. Nehodou se chlapec osvobodí a začíná jeho cesta zámkem na svobodu, při které potkává němého ducha děvčete Yordy, která je v zámku rovněž uvězněna.

Jeden z neumělečtějších počinů na herním poli vůbec. Naprosté vynechání všech zažitých "herních" konvencí. Jediným úkolem je dostat se ven ze starobylého zámku a nenechat si přitom unést ducha Yordy zlými duchy, nejspíše dříve uvězněných dětí. Přitom od začátku v člověku hlodá myšlenka, že to nejspíše nebude možné, neboť duše děvčete je s tímto místem neoddělitelně spojena.

Stejně jako se vymiká zažitým schématům celkový koncept a grafické pojetí této hry, tak to stejné lze říci o hudebním doprovodu, o který se postaral Michiru Oshima a pentagon (tajemný kdosi). Ambientní a atmosférický hudební doprovod čítající pouhých 25 minut (hudba hraje jen ve vypjatých nebo důležitých momentech, jinak se o doprovod starají "pouze" přirozené zvuky jako sumění větru apod.), který přesně vystihuje bezútěšnost místa i beznaděj situace, přičemž určitou naději naznačuje úvodní melodie Castle in the Mist.

1 KOMENTÁŘE:

Blogger souza said...

Naprosto vyjímečná hra ve všech směrech,která si na nic nehraje.Hodnotím známkou 9,5/10.Půl bodu ubírám za občas problematickou kameru.Občas se dočtu,že to zase taková pecka není atd...Někdo kdysi řekl,že každý poslouchá takovou hudbu,jakou si zaslouží.Myslím,že totéž platí i o hrách!ICO je klenot,vážení!

6:59 dop.  

Okomentovat

<< Home